Chinese geneeswijzen

shutterstock_1413779459

De Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) bestaat al duizenden jaren en is gebaseerd op een holistische benadering van de mens. Lichaam en geest worden gezien als één geheel en zijn onlosmakelijk verbonden met de leefomgeving.

Aan de basis van de TCG staat de kringloop van energie, de yin en de yang energie. Yang wordt bijvoorbeeld geassocieerd met dag, warmte en activiteit en Yin staat voor nacht, koude en rust. Voor een gezond functioneren is het belangrijk dat yin en yang in het lichaam goed met elkaar samenwerken. Onze gevoelens, gedachten en lichamelijke conditie zijn het resultaat van de wisselwerking tussen deze twee krachten. Als yin en yang langdurig uit balans zijn kunnen klachten en/of ziektes ontstaan. Zowel een tekort, een teveel of een stagnatie aan energie kunnen een scala aan klachten veroorzaken. Je kan daarbij bijvoorbeeld denken aan (respectievelijk) klachten door ‘de overgang’, stress en spanningen of pijn. Een verstoorde balans kan vele oorzaken hebben, zowel intern als extern. Acupunctuur kan het lichaam energetisch weer in balans brengen waardoor klachten verdwijnen of verminderen.

In de TCG is ervan oudsher veel aandacht voor onder andere leefstijl en voedingsgewoonten. Ze maken naast het prikken van acupunctuurpunten deel uit van de behandeling waardoor het immuunsysteem gesterkt wordt en TCG naast een helende ook een preventieve werking heeft.