Vermoeidheid

Woman,In,Workplace,Is,Resting,,Tired,Of,Work

Veel mensen hebben last van vermoeidheid. Vermoeidheid kan een hoofdprobleem maar ook een bijverschijnsel zijn van een ziektebeeld of medicijngebruik. Maar ook slapeloosheid, overmatige inspanning of langdurige stress kunnen oorzaak zijn van je klachten. Gaat je vermoeidheid niet over en beperkt de vermoeidheid je in je dagelijkse functioneren? Dan is het goed om te weten dat acupunctuur kan helpen om je energiebalans te herstellen waardoor je klachten verminderen.

Lichamelijk of geestelijk moe?

Je kunt geestelijk moe zijn, lichamelijk of allebei. Bij lichamelijke vermoeidheid voelt je lijf (lood)zwaar aan. Er is weinig energie om iets te ondernemen. Bij geestelijke vermoeidheid is er vaak een zwaar gevoel in je hoofd en lusteloosheid. Vermoeidheid door stress en spanning voel je vaak eerst in je hoofd. Als dat wat langer duurt worden niet alleen je hersenen maar ook de rest van je lichaam beïnvloed. Daardoor kunnen allerlei gezondheidsklachten ontstaan. Zoals een verstoorde hormoonhuishouding, problemen met de spijsvertering, het immuunsysteem en een verhoogde bloeddruk.  En juist door deze klachten kan weer slapeloosheid, lusteloosheid of overspannenheid of burn-out ontstaan. Acupunctuur kan heel goed helpen om deze negatieve cirkel te doorbreken.

Wat kan acupunctuur voor je doen?

Er is verschil tussen vermoeidheid veroorzaakt door een tekort (leegte) aan energie en vermoeidheid door stagnatie van energie.

Als je de energiehuishouding van het lichaam even beschouwt als een wegennet, dan is 'leegte' een gebrek aan voertuigen, waardoor het eten, de kranten, enz. niet vervoerd kunnen worden. 'Stagnatie' is filevorming door bv een wegversmalling, voertuigen genoeg, maar ze kunnen niet komen waar ze moeten zijn. Op den duur ontstaan er dus tekorten in de winkels. Dan is er - náást de stagnatie - ook 'leegte' ontstaan. Helaas kun je die leegte niet oplossen door meer voertuigen te regelen. Zo gauw je dat gaat doen loopt het verkeer nog vaster vanwege de wegversmalling. Beter is het om de wegversmalling op te heffen en/of het verkeer regelen. Er is energie nodig om de stagnatie op te lossen, maar als er eenmaal stagnatie én leegte is houden ze elkaar in stand. Dit is een veel voorkomende vicieuze cirkel. 

Bij vermoeidheid door stagnatie is het moeilijk om ’s morgens op gang te komen, een maal bezig gaat het snel beter (dat zien we niet bij een leegte). Vaak spelen frustratie of (vastzittende) emoties hierbij een rol. Dingen gaan niet zoals je zou willen, je ergert je. Of je hebt een innerlijk conflict wat je niet kunt oplossen met de middelen die je op dit moment tot je beschikking hebt. De bewuste of onbewuste onvrede die dat oproept ís de stagnatie. Acupunctuur kan je helpen om alles weer in betere banen te leiden.


Heb je nog vragen? 

Bel of app mij gerust, ik vertel je graag meer! Of maak direct een afspraak.